16.4.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Korruptiosyyte: Von der Leyenia syytetään rikosoikeudessa Belgiassa Pfizer-sopimuksesta

2 min read
Korruptiosyyte: Von der Leyenia syytetään rikosoikeudessa Belgiassa Pfizer-sopimuksesta

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/4c8k

Belgian rikostuomioistuimessa käydyssä oikeusjutussa EU:n komission puheenjohtajaa syytetään “laittomasta edunvalvontaan ja korruptioon”. Von der Leyen väitti neuvottelevan rokotteiden ostamisesta suoraan ilman valtuutusta Pfizerin toimitusjohtajan Albert Bourlan kanssa tekstiviestien välityksellä. Belgialainen tuomari pystyi myös pidättämään syytetyn koskemattomuuden ensimmäistä kertaa, raportoi RT .

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sai rikossyytteen Belgiassa huhtikuussa. Valituksessa syyttäjä Frédéric Baldan, tunnustettu EU:n lobbaaja, syyttää häntä “virka- ja omistusoikeuden väärinkäytöstä”, “julkisten asiakirjojen tuhoamisesta” ja “laittomasta asianajotyöstä ja korruptiosta”. Baldanin kanteen myötä von der Leyenin tekstiviestitapaus saa ensimmäistä kertaa rikollisen ulottuvuuden, kertoo itävaltalainen uutislehti tkp.at tiistaina.

Von der Leyenin kerrotaan neuvotteleneen suoraan Pfizerin toimitusjohtajan Albert Bourlan kanssa tekstiviesteillä Pfizerin lisäannoksista 1,8 miljardin euron arvosta ohittaen jäsenvaltiot ja komission. “Pfizer-sopimuksella” von der Leyen oli asettanut itsensä jäsenvaltioiden tilalle “ilman mandaattia”. Hän oli neuvotellut “suoraan ja salaa” tekstiviestillä muun muassa Pfizerin toimitusjohtajan kanssa rokotteiden ostosopimuksista.

Rokotesopimuksesta oli aiemmin tehty hallinnollisia valituksia Euroopan oikeusasiamiehelle ja Euroopan komission tuomioistuimelle. Rikostuomioistuimeen tehdyn valituksen myötä Liègen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin pystyi nyt ensimmäistä kertaa poistamaan komission puheenjohtajan koskemattomuuden. Näin asianajaja Diane Portat sanoi viime viikolla Frédéric Baldanin haastattelussa ranskalaiselle France Soir -lehdelle.

Ranskalainen europarlamentaarikko Michèle Rivasi vastasi von der Leyenia vastaan ​​esitettyihin syytöksiin Twitterissä viime viikon lopulla:

“SMS-gate ottaa rikollisen käänteen. Euroopan komission puheenjohtajaa syytetään “tehtävien ja arvonimien kaappaamisesta”, “julkisten asiakirjojen tuhoamisesta” ja “laittomasta etujen suojaamisesta ja korruptiosta”. Euroopan syyttäjänviraston meneillään olevia tutkimuksia olisi seurattava”.

Syyttäjä Frédéric Baldanin mukaan myös von der Leyenin pitäisi tällä kertaa julkistaa tekstiviestit oikeudessa. Aiemmassa menettelyssä se ei ollut noudattanut tätä vaatimusta. Hän kieltäytyy toimittamasta tekstiviestiä väitetyn yksityisyyden suojan perusteella merkitsisi yksityissuhteen myöntämistä ja siten eturistiriitaa. EURACTIV-lehden raportin mukaan Baldan oli sanonut:

“Jos von der Leyen kieltäytyy julkistamasta viestejä, koska ne ovat yksityisiä, ne paljastaisivat von der Leyenin ja Bourlan välisen intiimin suhteen, mikä merkitsisi vakavaa eturistiriitaa sopimusneuvotteluissa.”

Tekstiviestien poistaminen merkitsisi siten hallinnollisten asiakirjojen tuhoamista. Koska tämä on laillisesti mahdollista, Baldan itse haluaa pyytää tutkintatuomaria tutkimaan tekstiviestit.