18.4.2024

Publication-X

"in tenebris moderni diei, solum bellum est"

Solidaarisuuden loppu Ukrainaa kohtaan – EU on saavuttamassa rajojaan

4 min read
Solidaarisuuden loppu Ukrainaa kohtaan – EU on saavuttamassa rajojaan

Pikalinkki tähän artikkeliin: https://publication-x.com/3om9

Pakotteita tuskin voi jatkaa. EU on mennyt liian pitkälle sotilaallisen tuen sitoumuksissaan. Viljatoimitukset Ukrainasta uhkaavat naapurimaiden maatalousteollisuutta. Solidaarisuus Ukrainaa kohtaan murenee.

Kuten toimittaja Eric Bonsen Lost in Europe -blogi raportoi , EU ei ole vain loppumassa pakotevaihtoehdoista. Se on saavuttanut rajansa myös Ukrainalle antamallaan sotilaallisella tuella. Yleisesti ottaen solidaarisuus murenee. Unkari, joka on aina suhtautunut kriittisesti Ukrainan pakotteisiin ja asetoimituksiin, on nyt liittynyt muihin maihin, jotka olivat aiemmin kannattajien puolella. Puolan käänne on erityisen silmiinpistävä. Puolan maanviljelijät painostavat Puolan hallitusta, raportoi RT .

EU halusi auttaa Ukrainaa saamaan viljansa markkinoille niin sanotuilla solidaarisuuskaistalla. Tavoitteena oli itse asiassa toimittaa tavaraa Afrikan maille. Pakotteet uhkaavat siellä ruokapulaa ja nälänhätää. Tätä tarkoitusta palvelee myös Venäjän ja Ukrainan välillä Turkin välityksellä neuvoteltu viljasopimus. Molemmat projektit kuitenkin epäonnistuivat. Venäjä huomauttaa toistuvasti, että vain pieni osa meritse vietävästä viljasta menee Afrikan maihin. Venäjä puhuu vain kolmesta prosentista. Suurin osa siitä meni EU:hun – usein rehuksi lihateollisuudelle.

Maakuljetukset eivät myöskään pystyneet varmistamaan, että ukrainalainen vilja saapui sinne, missä sen pitikin. Sitä varastoidaan Puolassa, Bulgariassa ja Romaniassa, mikä luo paineita siellä markkinahintoihin. Kotimainen maatalousteollisuus ei pysty enää kattamaan kustannuksiaan. Siksi tuottajat protestoivat. Vaikeudesta kärsineet maat vaativat EU:lta tukea. Komissio on kuitenkin toistaiseksi keskustellut vain EU:n laajuisesta ratkaisusta ilman, että se on pantu täytäntöön. Puola ja Bulgaria ovat nyt turvautuneet radikaaliin tuonnin pysäyttämiseen. Bulgaria sallii vain kauttakulun.

Myös ampumatarvikkeiden hankinnassa on yhä enemmän merkkejä eroista. Ranska haluaa suosia omaa aseteollisuuttaan, kun taas Saksa haluaa ostaa myös Yhdysvalloista. Useaan otteeseen on kuitenkin tehty selväksi, ettei tuotantoa voi lisätä niin helposti ja nopeasti. Joka tapauksessa EU uhkaa rikkoa sanansa Ukrainan kanssa. Ammusten puute herättää myös perustavanlaatuisia kysymyksiä Naton aggressiivisesta sävelestä Venäjää kohtaan. Maailman suurimman ja kalleimman sotilasliiton ammukset ovat loppumassa vuoden sekaantuttua alueellisesti rajoitettuun konfliktiin. Liitto on heikentynyt.

Myös EU:n pakotteet ovat loppuneet. Niitä ei voi enää niin helposti laajentaa. Vaadittu uraanin tuontikielto on saanut Ranskan ja muiden ydinvoimasta riippuvaisten maiden vastustusta.

Seuraava pakotepaketti todennäköisesti vain sulkee porsaanreikiä. Ei kuitenkaan ole kysymys siitä, että EU noudattaisi äskettäin hyväksyttyä YK:n ihmisoikeusneuvoston päätöslauselmaa, jossa vaaditaan pakotteiden välitöntä lopettamista, sillä ne ovat itse asiassa kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Artikkeli, joka on julkaistu Frontnieuws-verkkosivustolla ja otsikoitu “Einde van de solidariteit met Oekraïne – EU bereikt haar grenzen”. Tämä artikkeli sisältää useita väitteitä EU:n suhtautumisesta Ukrainaan, mukaan lukien EU:n taloudellisen ja sotilaallisen tuen, sanktioiden, ja maatalouspolitiikan nykytilanteesta. Artikkelin tietojen faktantarkistus on tehty vertaamalla niitä muihin lähteisiin, kuten The Independent ja Euronews.

  1. EU:n taloudellinen tuki Ukrainalle: Frontnieuws’n artikkelissa väitetään, että EU:n taloudellinen tuki Ukrainalle on loppumassa, ja tämä on osittain oikein. The Independentin mukaan EU maksoi vuoden 2023 viimeisen erän monimiljardisesta tukipaketista Ukrainalle, mutta tulevasta tuesta ei ole vielä päätetty. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ei ole antanut viitteitä siitä, mitä tukea Ukraina saa tammikuusta 2024 lähtien, mutta hän on maininnut EU:n pyrkimykset löytää sopimus 50 miljardin euron tukipaketista Ukrainalle vuosille 2024-2027.
  2. EU:n sotilaallinen tuki Ukrainalle: Artikkelissa mainitaan EU:n sotilaallisen tuen rajallisuudesta. Euronewsin raportin mukaan EU:n ulkopolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin ehdottama suunnitelma käsittää 20 miljardin euron tukipaketin seuraavalle neljälle vuodelle Ukrainan puolustustarpeisiin. Tämä summa on tarkoitettu osittain korvaamaan jäsenmaiden sotilaskulut Ukrainan tukemisessa.
  3. EU:n sanktiot ja maatalouspolitiikka: Frontnieuws’n artikkelissa todetaan, että EU:n sanktiopolitiikka on saavuttanut rajansa ja että Ukrainasta tulevat viljatoimitukset uhkaavat naapurimaiden maatalousteollisuutta. Tässä asiassa tarvitaan lisätutkimusta ja tietoja sekä EU:n sanktiopolitiikasta että maatalousvaikutuksista, sillä Frontnieuws’n esittämät väitteet ovat yksipuolisia ja niitä ei vahvisteta muissa lähteissä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka Frontnieuws’n artikkelissa esitetään joitakin oikeita huomioita, kuten EU:n taloudellisen tuen päättyminen vuonna 2023, muut väitteet eivät ole yhtä selkeästi vahvistettuja tai ovat osittain ristiriidassa muiden lähteiden kanssa.

Lähteet:

  1. Frontnieuws: https://www.frontnieuws.com/einde-van-de-solidariteit-met-oekraine-eu-bereikt-haar-grenzen/
  2. The Independent: https://www.independent.co.uk/news/world/europe/ukraine-ap-viktor-orban-european-commission-europe-b2467853.html
  3. Euronews: https://www.euronews.com/my-europe/2023/07/20/eu-pitches-20-billion-plan-in-long-term-military-support-for-ukraine